16 crowdfundingtips voor investeerders

16 crowdfundingtips voor investeerders

Investeren met crowdfunding is relatief gemakkelijk, in vergelijking met beleggen, opties of obligaties. Toch is het verstandig om u goed in te lezen alvorens u investeert middels crowdfunding. Wij geven u graag 16 crowdfundingtips. Lees alle tips over crowdfunding en zorg dat investeren leuk wordt, is en blijft!

  1. Maak een investeringsplan
  2. Houd het aanbod goed in de gaten
  3. Investeer verantwoord
  4. Lees de pitch goed door
  5. Bekijk de spelregels van het platform
  6. Analyseer de onderneming
  7. Laat u niet verleiden door hoge rentes
  8. Spreid investeringen
  9. Denk na over uw privacy
  10. Wees bewust van de risico’s
  11. Investeer lokaal
  12. Stel de ondernemer vragen
  13. Bekijk de zekerheden
  14. Houd het leuk
  15. Laat een onafhankelijk adviseur met u meedenken
  16. Draag bij aan het succes


1. Maak een investeringsplan

De eerste tip die wij u graag meegeven is misschien wel meteen de belangrijkste tip wanneer u wilt starten met crowdfunding of welke vorm van investeren dan ook: maak een investeringsplan alvorens u begint met investeren. Investeren/beleggen begint altijd met een goed doordacht plan. Maar nog belangrijker, houd u aan het plan. Laat u niet beïnvloeden door emoties en handel niet impulsief, maar blijf verantwoord investeren. Maak een plan waarin minimaal de volgende vraagstukken aan bod komen:

  • Wat is het doel?
  • Hoeveel wilt u maximaal investeren?
  • Wat is uw financiële doel?
  • Binnen welke periode wilt u uw doelen behalen?
  • Hoeveel risico bent u bereid te lopen?

Lees meer over het opstellen van een investeringsplan.

Kapitaal Lokaal helpt u bij het inzichtelijk maken van de risico’s door middel van zijn risicoclassificatiescores. Hierdoor heeft u direct inzicht in het risico van de verschillende projecten.


2. Houd het aanbod goed in de gaten

Wanneer u een goed plan heeft opgesteld is het tijd om een geschikt project te zoeken dat voldoet aan uw eigen voorwaarden. Investeer niet om het investeren, maar wacht tot er een geschikt project online staat. Wanneer dit niet het geval is, kijkt u later opnieuw. Houd dagelijks het aanbod in de gaten en wees kritisch op de projecten die online staan.

In het jaar 2015 zijn er volgens de cijfers van Douw en Koren 1.208 zakelijke projecten gefinancierd middels crowdfunding. Dit zijn meer dan drie projecten per dag.

Veel platformen bieden u de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe projecten. Tevens bieden zij de mogelijkheid om uw voorkeuren in stellen. Hierdoor ontvangt u alleen een bericht als er een geschikt project voor u online staat.

Kapitaal Lokaal biedt u ook de mogelijkheid om op de hoogte te worden gehouden van projecten bij u in de buurt. Meld u aan voor onze nieuwsbrief of registreer u als investeerder op kapitaallokaal.nl en wees als eerste op de hoogte van het aanbod.


3. Investeer verantwoord

Wat uw doelen ook zijn, investeer altijd verantwoord! Houd u aan uw plan en investeer niet meer dat u vooraf heeft bepaald. U kunt het zich tenslotte niet permitteren geld kwijt te raken dat u niet kunt missen.

Wees er ook altijd bewust van dat uw geld niet direct beschikbaar is. Bekijk daarom altijd hoelang de looptijd van de lening is. Gelden zijn tot het eind van de looptijd niet opvorderbaar.

4. Lees de pitch goed door

Het klinkt heel voor de hand liggend, maar het is van groot belang om de pitch goed te bestuderen. Lees alle aanwezige informatie goed door, bekijk de externe kredietscores en die van het platform zelf. Bij veel platformen hebben ingelogde gebruikers de beschikking over meer informatie over het project. Zo krijgt u vaak toegang tot extra documenten en financiële gegevens van de onderneming.

Het perfecte bedrijf bestaat niet dus wanneer er uitsluitend positieve verhalen worden geschreven is het goed om voor uzelf na te gaan of het niet mooier is gemaakt dat de realiteit is.


Bij Kapitaal Lokaal vinden wij het erg belangrijk om onze investeerders zo goed mogelijk te informeren over onze projecten en de bijbehorende risico’s. Daarom streven wij er altijd naar zo veel mogelijk relevante informatie online te zetten zodat investeerders een weloverwogen beslissing kunnen nemen. Ook Kapitaal Lokaal geeft ingelogde gebruikers inzicht in extra informatie over de ondernemingen.


5. Bekijk de spelregels van het platform

Elk platform heeft zijn eigen regels en deze kunnen onderling erg verschillen. Bekijk daarom altijd goed wat de spelregels van het platform zijn om verrassingen te voorkomen.

  • Wat kost het?
  • Welke leningsvormen biedt het aan?
  • Wat zijn de beoordelingscriteria?
  • Is er een vergunning of ontheffing van de AFM?
  • Kijk kritisch naar het platform
  • Algemene voorwaarden en contracten

Lees meer over de spelregels en waar u op moet letten alvorens u investeert.


6. Analyseer de onderneming

Het is helaas niet vanzelfsprekend dat een crowfundingsplatform de ondernemer en onderneming goed screent. Kijk goed wat het platform al voor u heeft gedaan en of essentiële taken zoals een KvK-check uitgevoerd zijn. Het is verstandig zelf ook onderzoek te doen. Zoek op Google, bekijk de website en social media. Is het bedrijf online actief, wordt er positief over de organisatie gesproken en bestaat het bedrijf al lang? Allemaal informatie die van groot belang kan zijn bij het bepalen van uw keuze.

Tot slot kunt u ook vrienden en familieleden vragen hoe zij de ondernemer en onderneming zien.


7. Laat u niet verleiden door hoge rentes

Het is al eerder genoemd, selecteer niet op hoge rentes. Een hoge rente hangt vaak samen met een verhoogd risico. 9 tot 12 procent rente klinkt geweldig, maar de ondernemer moet deze financiële verplichting wel na kunnen komen.

Startende ondernemers bieden over het algemeen een hoger rendement omdat het risico van deze groep veel groter is. Zij moeten zich nog bewijzen in de markt en er kunnen geen berekeningen worden gedaan met bestaande cijfers. Volgens de cijfers van Geldvoorelkaar.nl van maart 2016 was ruim 60% van de default een startende onderneming.


8. Spreid investeringen

Door uw vermogen te spreiden over meerdere projecten spreidt u uw risico’s. Bij veel crowdfundingplatformen betaalt u een vast percentage over uw geïnvesteerde vermogen. Hierdoor betaalt u net zoveel wanneer u € 5.000,- in één project investeert als wanneer u € 250,- investeert in 20 verschillende projecten.

Tevens kan het raadzaam zijn u te verdiepen in overige beleggingsvormen. Bekijk de mogelijkheden van aandelen, obligaties, spaarrekening, hypotheek aflossen en dergelijke. Bekijk onze blog over de verschillende beleggingsmogelijkheden en vraag een financieel adviseur naar de mogelijkheden.


9. Denk na over uw privacy

Bedenk vooraf of u openbaar of anoniem wilt investeren. De meeste platformen bieden de mogelijkheid om anoniem te investeren in projecten. Hierdoor wordt het voor ondernemers wel lastiger om u te bedanken voor uw investering. Lees altijd het privacybeleid van het platform.

We horen het steeds vaker: een website wordt gehackt en alle persoonsgegevens liggen op straat. Bekijk goed wat het platform eraan doet om dit te voorkomen. Een makkelijke check is om te kijken of de website gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Dit kunt u zien aan het groene slotje in de adresbalk van de website (hetzelfde slotje als op de website van uw bank).


10. Wees bewust van de risico’s

Hoe mooi het ook allemaal klinkt, hoe klein de risico’s ook worden gepresenteerd, het is en blijft durfkapitaal. Er is altijd een kans dat de onderneming zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen en u uw investering (deels) niet meer terug ontvangt.


11. Investeer lokaal

Wat is er nu leuker dan investeren in bedrijven bij u in de buurt? U kent de ondernemer, bent op de hoogte van de lokale vraag en draagt bij aan de lokale economie. Doordat u de ondernemers persoonlijk kent, kunt u de slagingskans vaak beter inschatten dan naar aanleiding van een verhaal en enkele financiële gegevens.

Tevens raakt u betrokken bij de omgeving, wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van de plannen en kunt u bijdragen aan het succes van lokale ondernemers.


12. Stel de ondernemer vragen

Wanneer u vragen heeft over de pitch van de ondernemer of financiële gegevens, heeft u in veel gevallen de mogelijkheid om de ondernemer vragen te stellen.

U krijgt hierdoor niet alleen een antwoord op uw vragen, maar u kunt ook veel opmaken uit de snelheid van reageren en de professionaliteit van het antwoord. Bekijk ook de vragen van andere investeerders en de bijbehorende antwoorden die de ondernemer heeft gegeven.


Kapitaal Lokaal biedt u ook de mogelijkheid om de ondernemer vragen te stellen. Dit is uitsluitend mogelijk voor ingelogde gebruikers.


13. Bekijk de zekerheden

Bekijk goed welke zekerheden het platform de investeerders biedt. Bij veel platformen zijn de ondernemers niet hoofdelijk aansprakelijk voor de zakelijke lening. Maar ook wanneer er wel aanspraak kan worden gemaakt op het privévermogen van de ondernemer is het goed om te realiseren dat men van een kale kip niet kan plukken.


Bij Kapitaal Lokaal weet u altijd zeker dat de ondernemer ook hoofdelijk heeft meegetekend. Lees meer over de zekerheden van Kapitaal Lokaal.


14. Houd het leuk

Crowdfunding is een professionele manier van investeren, maar houd het leuk! Vergeet de gunningsfactor niet en blijf er plezier in houden om lokale ondernemers te helpen. Deel uw ervaringen met anderen. Ook zij zullen vervolgens hun ervaring met u delen. Praat over crowdfunding en houd u aan de door AFM geadviseerde investeerdersgrens van 10%.


Ook Kapitaal Lokaal houdt van crowdFUNding!


15. Laat een onafhankelijk adviseur met u meedenken

Hoe goed u uw investeerdersplannen ook heeft ingericht, laat deze altijd controleren door een onafhankelijk financieel expert. Zorg voor ruggespraak en deel kennis met elkaar. Samen staat u altijd sterker en kunt u beter overwogen keuzes maken. Vraag advies bij uw financieel adviseur, vertrouwenspersoon of boekhouder.

Ook kunt u advies vragen bij crowdfundingexperts zoals Douw en Koren.


16. Draag bij aan het succes

Als investeerder heeft u veel invloed op het succes van het project waarin u heeft geïnvesteerd. Door het project te delen, onder de aandacht te brengen en erover te praten met anderen zorgt u voor een breder bereik waardoor het doelbedrag eerder gehaald zal worden en het project succesvol wordt gefund.

Ook nadat het project succesvol is gefund kunt u bijdragen aan het succes van de ondernemer. Wees een ambassadeur van het bedrijf, deel berichten via social media, koop zelf bij het bedrijf en promoot het bij anderen. Hierdoor draagt u niet alleen bij aan het succes van de ondernemer, maar uiteindelijk ook aan het succes van uzelf.

Deel dit blog

Op de hoogte blijven van Kapitaal Lokaal?


Ik wil de nieuwsbrief ontvangen voor:

Laatste berichten

Portefeuille-informatie Kapitaal Lokaal

Lees meer

Kapitaal Lokaal trotse winnaar Crowdfund Award 2019!

Lees meer

Kapitaal Lokaal B.V. heeft een ontheffing ontvangen van de AFM voor het bemiddelen in opvorderbare gelden als bedoeld in artikel 4:3, vierde lid van de WFT.

Kapitaal Lokaal B.V. is opgenomen in het AFM register onder nummer 19000043 en staat onder toezicht van de AFM.