Crowdfunding voor ondernemers

Crowdfunding is momenteel voor de ondernemer een goed alternatief om een zakelijke financiering te realiseren. Banken zijn terughoudend in het verstrekken van kredieten aan het MKB en bepaalde branches. Geld ophalen met crowdfunding biedt daarom zeker mogelijkheden.

Bij crowdfunding investeert een grote groep investeerders (de crowd) ieder een bedrag wat leidt tot het behalen van een groot doel: de financiering. Ondernemers hoeven op deze manier hun financieringsbehoefte, voor bijvoorbeeld groeikapitaal, niet via een financiële intermediair zoals een bank te regelen, maar ontvangen de financiering via de crowd.

De ondernemer biedt zijn plan aan op een platform zoals Kapitaal Lokaal. Hierbij vermeldt hij het doelbedrag, het verhaal achter de financiering en diverse financiële gegevens. Vervolgens kunnen particuliere en zakelijke investeerders geld investeren in het project. Wanneer het doelbedrag gehaald is, wordt de lening uitgekeerd aan de ondernemer en ontvangen de investeerders een maandelijkse rente en aflossing.

De ondernemer wordt uiteraard begeleid tijdens dit proces en krijgt adviezen van de financieel- en marketingexperts van Kapitaal Lokaal.


Waarom crowdfunding?

Geld lenen via Kapitaal Lokaal is transparant, betrouwbaar en erg eenvoudig. Naast het voordeel van korte doorlooptijden en geen aanwezigheid van bureaucratie, heeft het meer voordelen. Bij crowdfunding gaat het niet alleen om de financiering. Crowdfunding is tevens een goed marketingmiddel. Door onze lokale aanwezigheid combineren wij financieren met marketing.

Zo helpt Kapitaal Lokaal zijn klanten om hun onderneming ‘op de kaart te zetten’, bestaande klanten aan de onderneming te binden en nieuwe klanten te vinden. Daarnaast geeft het ondernemers de gelegenheid om te onderzoeken of er behoefte is aan hun aanbod.

Bij ons investeren lokale particulieren en bedrijven in lokale ondernemingen. Hierdoor ontstaat er meer betrokkenheid bij de doelgroep van de organisatie. Het creëren van nieuwe klanten en ambassadeurs maakt ons uniek. Lees meer over marketing bij crowdfunding.


Verschillende vormen van crowdfunding

Investeren via crowdfunding kan op veel verschillende manieren. De vier meest voorkomende vormen zijn: donatie, sponsoring, aandelen en leningen.

  • Doneren: de investeerder doneert geld aan de ondernemer en krijgt hier niks voor terug. Het gaat hierbij om liefdadigheid.

  • Sponsoren: de investeerder krijgt een niet-financiële beloning (een tegenprestatie) voor zijn investering. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld naamsvermelding, kortingsbonnen of een nog te ontwikkelen product.

  • Lenen: de crowd investeert geld in een project in ruil voor rente en aflossing. Het gaat hierbij om een investering in het vreemd vermogen van de onderneming.

  • Aandelen: de crowd investeert geld in een project in ruil voor aandelen van de onderneming. Het gaat hierbij om een investering in het eigen vermogen.

Kapitaal Lokaal hanteert uitsluitend de mogelijkheid om te lenen. Geldnemers betalen maandelijks rente en aflossing in ruil voor de investering van de geldgevers. Wel kunnen geldnemers aanvullend de investeerders bijvoorbeeld bepaalde kortingen aanbieden.

Op de hoogte blijven van Kapitaal Lokaal?


Ik wil de nieuwsbrief ontvangen voor:

Laatste blogs

Portefeuille-informatie Kapitaal Lokaal

Lees meer

Kapitaal Lokaal trotse winnaar Crowdfund Award 2019!

Lees meer

Kapitaal Lokaal B.V. heeft een ontheffing ontvangen van de AFM voor het bemiddelen in opvorderbare gelden als bedoeld in artikel 4:3, vierde lid van de WFT.

Kapitaal Lokaal B.V. is opgenomen in het AFM register onder nummer 19000043 en staat onder toezicht van de AFM.