Wat is crowdfunding?

Crowdfunding, we horen deze term steeds vaker. Een financieringsvorm die niet meer weg te denken is in de huidige economie. Wat is crowdfunding en hoe werkt investeren met crowdfunding nu precies? Crowdfunding is een moderne en alternatieve financieringsvorm voor projecten en ondernemingen. Bij crowdfunding legt een grote groep mensen (de crowd) ieder een (klein) bedrag in wat leidt tot het behalen van een groot doel: de financiering.

Via crowdfunding verkrijgt de ondernemer zijn (groei)kapitaal niet via een financiële intermediair zoals een bank, maar via de crowd. De ondernemer presenteert zijn plan op een platform zoals Kapitaal Lokaal. Hierbij vermeldt hij het doelbedrag, het verhaal erachter en diverse financiële gegevens. Vervolgens kunnen particuliere en zakelijke investeerders geld investeren in de onderneming. Wanneer het doelbedrag gehaald is, wordt de lening uitgekeerd aan de ondernemer en krijgen de investeerders een maandelijkse rente en aflossing uitbetaald.


Waarom crowdfunding?

Uw geld op de bank zetten tegen de huidige rentes levert op dit moment inmiddels niet veel meer op. Tevens wordt in Nederland de verwachting van een negatieve rente uitgesproken. Dit is de reden dat investeerders opzoek gaan naar alternatieve investeringsvormen om een hoger rendement op spaargeld te krijgen.

In tegenstelling tot aandelen kopen op de beurs, is investeren via crowdfunding een gemakkelijke manier om een hogere rente op spaartegoeden te realiseren. Naast de financiële voordelen heeft u er zelf invloed op in welke bedrijven u investeert. Kapitaal Lokaal biedt u de mogelijkheid om direct te investeren in bedrijven bij u in de buurt. U kent de ondernemers en door lokaal te investeren stimuleert u de lokale economie en blijft u betrokken bij de regio. Wat is er nou leuker dan investeren in een lokale onderneming, waar u zelf een boodschap kunt doen?

Zo weet u precies wat er met uw geld gebeurt. Tevens kunt u de onderneming op de voet volgen en wordt u indien gewenst op de hoogte gehouden van de laatste updates.

Bij Kapitaal Lokaal is het mogelijk om vanaf €100,- te investeren. Deelname is laagdrempelig en men kan de investering gemakkelijk verdelen over meerdere projecten. Daarnaast biedt Kapitaal Lokaal zijn investeerders een all-in-debiteurenbeheer om de belangen van de investeerders maximaal te beschermen. Hierdoor komen investeerders niet voor onverwachte kosten te staan.


Verschillende vormen van crowdfunding

Investeren via crowdfunding kan op veel verschillende manieren. De vier meest voorkomende vormen zijn: donatie, sponsoring, aandelen en leningen.

  • Doneren: de investeerder doneert geld aan de ondernemer en krijgt hier niks voor terug. Het gaat hierbij om liefdadigheid.

  • Sponsoren: de investeerder krijgt een niet-financiële beloning (een tegenprestatie) voor zijn/haar investering. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld naamsvermelding, kortingsbonnen of een nog te ontwikkelen product.

  • Lenen: de crowd investeert geld in een project in ruil voor rente en aflossing. Het gaat hierbij om een investering in het vreemd vermogen van de onderneming.

  • Aandelen: de crowd investeert geld in een project in ruil voor aandelen van de onderneming. Het gaat hierbij om een investering in het eigen vermogen.

Kapitaal Lokaal hanteert uitsluitend de mogelijkheid van lenen via crowdfunding. Investeerders krijgen rente en aflossing in ruil voor hun investering, eventueel aangevuld met een mooi actieaanbod van de ondernemer.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van crowdfunding voor uw onderneming? Neem contact met ons op! [email protected] of 0544-782400.

Op de hoogte blijven van Kapitaal Lokaal?


Ik wil de nieuwsbrief ontvangen voor:

Laatste blogs

Portefeuille-informatie Kapitaal Lokaal

Lees meer

Kapitaal Lokaal trotse winnaar Crowdfund Award 2019!

Lees meer

Kapitaal Lokaal B.V. heeft een ontheffing ontvangen van de AFM voor het bemiddelen in opvorderbare gelden als bedoeld in artikel 4:3, vierde lid van de WFT.

Kapitaal Lokaal B.V. is opgenomen in het AFM register onder nummer 19000043 en staat onder toezicht van de AFM.