Van boekhouder naar adviseur

Van boekhouder naar adviseur

Administratief werk wordt steeds makkelijker door technologische vooruitgang en zal op termijn misschien wel helemaal geautomatiseerd worden. Hoe moeten boekhouders en accountants hiermee omgaan? Een deel van hun vak verdwijnt. Deze ontwikkeling dwingt accountants en boekhouders om te vernieuwen, te innoveren, maar dat is nog niet veel gebeurd in deze branche. Een belangrijke kans voor accountants en boekhouders is om de administratieve werkzaamheden te verruimen naar financiële dienstverlening. Bedrijven worden steeds kleiner en dynamischer ingericht, verschillende organisaties werken per project samen en huren elkaar in.

Uit onderzoek over mkb-financiering dat de Kamer van Koophandel vorig jaar heeft gehouden, blijkt dat de rol van de accountant en boekhouder als financieel adviseur tot op heden weinig effectief is. De kans op succes wordt niet groter door de financiële adviezen. Toch zijn er volop kansen om de adviesrol sterker neer te zetten. In het onderzoek werden zowel de financieringsbehoefte van het mkb bekeken, als de mogelijkheden om financiering te verkrijgen.

Accountants en boekhouders kunnen zich profileren als financieel adviseurs die de kans op succesvolle financieringsaanvragen vergroten. Dan moeten zij echter wel een goed zicht hebben op alle financieringsmogelijkheden, inclusief de alternatieve.

Gewone leningen, hypotheken, familieleningen en het verhogen van de rekening courant zijn de meest gevraagde financieringsvormen voor ondernemers. Alternatieve financieringsvormen blijven vaak on(der)belicht, zoals factoring, microkrediet, kredietunies en Bbz-leningen. De meeste ondernemers kennen ze niet. Crowdfunding is echter bekend bij veel ondernemers.

Het aanvragen van een financiering is vooral een kwestie van doen. De meeste ondernemers weten niet goed hoe het precies werkt. Degenen die het vaker hebben gedaan, worden er succesvoller in. Hier ligt nog een uitdaging, zeker nu het aanvragen van financieringen moeilijker is geworden voor ondernemers en er steeds meer financieringsvormen en aanbieders komen. De accountant en de boekhouder hebben de beste kaarten om hier als financieel dienstverlener op in te spelen mits hij zich verdiept in de mogelijkheden!

Wilt u meer weten over crowdfunding en de mogelijkheden voor uw klanten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Deel dit blog

Op de hoogte blijven van Kapitaal Lokaal?


Ik wil de nieuwsbrief ontvangen voor:

Laatste berichten

Portefeuille-informatie Kapitaal Lokaal

Lees meer

Kapitaal Lokaal trotse winnaar Crowdfund Award 2019!

Lees meer

Kapitaal Lokaal B.V. heeft een ontheffing ontvangen van de AFM voor het bemiddelen in opvorderbare gelden als bedoeld in artikel 4:3, vierde lid van de WFT.

Kapitaal Lokaal B.V. is opgenomen in het AFM register onder nummer 19000043 en staat onder toezicht van de AFM.